Снимка nasa.govХакер успял да проникне миналата година в мрежата на един от

...
Снимка nasa.govХакер успял да проникне миналата година в мрежата на един от
Коментари Харесай

С мини компютър за 35 долара: Хакер проникна в мрежата на НАСА

Снимка nasa.gov

Хакер успял да проникне предходната година в мрежата на един от центровете на НАСА благодарение на мини компютър за 35 $, предава Българска телеграфна агенция. Атаката принудила американското галактическо ведомство да изключи краткотрайно системата си за ръководство на полетите.

Хакерската интервенция почнала през април 2018 година и продължила близо година. Мишената е известната лаборатория за ракетни мотори /ЛРД/ на НАСА в Пасадена, щата Калифорния.

Използван е бил мини компютър с размерите на кредитна карта, който се включва към ефирен правоприемник. Той се употребява от децата в разрастващите се страни, с цел да се учат да програмират. Въпросният компютър се свързал с мрежата на ЛРД и са били източени солидно количество данни. Сред тях има и конфиденциални файлове, като този от марсохода " Кюриосити ".

Друг откраднат файл е бил предпазен от Закона за надзор за експорт на технологии, които биха могли да имат военно приложение. Хакерът е могъл да проникне в две от трите съществени мрежи на лабораторията за ракетни мотори. Космическият център за ръководство на полетите в Хюстън е прекъснал връзката си с портала на ЛРК, с цел да избегне хакването и на неговата мрежа. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР